Programma 4-daagse tuinreis
Dag 1 | Stadsbezoek Lille - Jardins de Maizicourt
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Lille waar u in de ochtend vrije tijd heeft. De stad wordt ook wel het Parijs van het Noorden genoemd. Slenter door het gezellige oude stadscentrum en kom alvast in Franse sferen! Vervolgens gaan we naar de eerste tuin van deze reis, Maizicourt. Het zijn prachtige landschappelijke tuinen, gelegen achter een klein kasteeltje uit de 18e eeuw. De eigenaresse die de tuin heeft ontwikkeld werkt bijna iedere dag nog zelf in de tuin. De tuinen bestaan uit meerdere compartimenten met een beperkte diversiteit in planten. Deze soorten zijn echter in overdaad geplant, waardoor het visuele effect groot is. De zichtlijnen en doorkijkjes maken de tuin en het park zeer aantrekkelijk.
Dag 2 | Jardins de Claude Monet - Jardin Plume
Deze ochtend gaan we naar de tuinen waar de beroemde schilder Claude Monet veel van zijn meesterwerken creëerde. ‘De Waterlelies’, een serie impressionistische schilderijen van zijn hand, zijn geïnspireerd op de vijvertuin. De vijvertuin heeft een oriëntaalse sfeer die versterkt wordt door de plantenkeuze. Hier vindt u bamboe, esdoorns, Japanse pioenrozen, witte lelies, treurwilgen en het bekende bruggetje met blauwe regen. Aansluitend kunt u op eigen gelegenheid lunchen in Giverny. In de middag bezoeken we Jardin Plume, de bijzondere privétuin van Patrick en Sylvie Quibel. Zij kochten deze voormalige boomgaard in 1996 en hebben deze omgetoverd tot een hedendaagse tuin. Uitgangspunten bij de aanleg van deze tuin waren het weidse uitzicht vanaf het huis en de wind die altijd aanwezig is op deze locatie. U wandelt door verschillende delen, zoals de zomer-, herfst- en wintertuinen, een moestuin gevuld met bloemen, een spiegelvijver en een deel van de boomgaard dat bewaard is gebleven. Bijzonder is vooral de verentuin, die gevuld is met hoge grassen met pluimen die de tuin haar naam hebben gegeven.
Dag 3 | Jardin de Valérianes - Stadsbezoek Rouen - Jardin Agapanthe
Na het ontbijt bezoeken we Jardin de Valérianes. Deze tuin van eigenaren Maryline en Michel Tissait begon ooit als kleine privétuin en is tegenwoordig onder te verdelen in twee delen; een tuindeel van haar en een deel van hem. Het oude deel van Jardin de Valérianes is van Maryline en is aangelegd in Engelse stijl met goed gevulde borders en graspaden die u door de tuin leiden. Het nieuwe gedeelte is uitgedacht door Michel en aangelegd in Aziatische stijl met een rustige sfeer, verschillende grassen en bamboe. Hierna bezoeken we de stad Rouen. De stad had een belangrijke rol in de oorlogen tussen de Engelsen en de Fransen en het is hier waar Richard I ‘Leeuwenhart’ en Jeanne d’Arc stierven. U heeft voldoende tijd om rustig op eigen gelegenheid te lunchen, het oude centrum van de stad te verkennen, te wandelen door de gezellige straatjes met vakwerkhuizen of de prachtige kathedraal te bezoeken. Als laatste gaan we naar Jardin Agapanthe, eigendom van landschapsarchitect Alexandre Thomas. Hij gebruikt de tuin om te experimenteren met planten, kleuren en ontwerpen. Het grootste deel is in een moderne stijl aangelegd, waarbij Thomas zich niet laat beperken tot traditionele tuinarchitectuur. U vindt hier een sterke structuur met een doolhof van terrassen, muren, beekjes en vijvers waar slim gebruik wordt gemaakt van verlichting, stenen, fonteinen, sculpturen en antiek om de bijzondere sfeer te versterken.
Dag 4 | Les Hêtres - Abbaye & Jardins de Valloires
We beginnen deze dag met een kort bezoek aan Les Hêtres, gelegen in de schaduw van een majestueus beukenbos. Toch is de tuin vol licht en luchtig opgezet met veel ruimte tussen de plantvakken waar brede grasbanen langs lopen. Deze tuin is aangelegd in 1980 op de plaats waar oorspronkelijk een weiland met fruitbomen was. De bloembedden zijn opgebouwd met zowel bladverliezende als groenblijvende planten en struiken en zijn zo het hele jaar door mooi. De heesterborders zijn aangevuld met veel kleurrijke bloemen van vaste planten. Daarna bezoeken we nog de prachtige tuinen van een abdij uit de 12e eeuw. Het ontwerp van de tuin werd gemaakt door ontwerper Gilles Clément, waarna de tuinen in 1989 voor het eerst opengesteld werden voor publiek. Jardin de Valloires is opgedeeld in verschillende delen met elk hun eigen thema. Naast het rosarium is er de tuin van de evolutie, een veld vol wilde bloemen, de moerastuin met waterlopen, de zintuig prikkelende tuin en een prachtige oude allée van kersenbomen.
Extra's: een picknick bij Abbaye & Jardins de Valloires.