Programma 3-daagse tuinreis
Dag 1 | Huyskamer Daatjeshoeve - Stadsbezoek Huy - Parc du Château St. Martin
Op onze weg richting het zuiden brengen we als eerste een bezoek aan Huyskamer Daatjeshoeve voor een koffiepauze. Pieter en Heske runnen dit gezellige fiets- en wandelcafé aan de rand van het Weerterbos. Daarna rijden we op het gemak naar de Belgische plaats Huy, een pittoreske stad in Wallonië, gelegen aan de oevers van de Maas. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en wordt gekenmerkt door haar culturele erfgoed en indrukwekkende monumenten. Huy is bekend om zijn strategische ligging tussen Luik en Namen, en het Fort van Huy, dat hoog boven de stad uittorent, getuigt van zijn militaire verleden. De stad heeft ook een levendige sfeer met pleinen, cafés en markten. Daarnaast biedt Huy prachtige uitzichten over de Maas en de omliggende heuvels. Hier kunt u heerlijk wandelen of op eigen gelegenheid een hapje en een drankje nuttigen. Vervolgens bezoeken we nog de prachtige privétuin van Francoise en Dominique de Ville. Parc du Château St. Martin is een gebouw uit de 15e eeuw in een park van 3 hectare. Nadat de tuin in 1950 verlaten is, begon men met de renovatie in 2007. Ze stralen een rust uit die uitnodigt tot meditatie, tot het ontdekken van perspectieven, tot wandelingen in de moestuin, tot het plukken van fruit tot gezelligheid aan het water. Mooi initiatief aan deze tuin is dat de entreegelden gedoneerd worden om de armoede bestrijding in dit gedeelte van België tegen te gaan.
Extra's: koffie/thee en Limburgse vlaai bij Huyskamer Daatjeshoeve. Dag 2 | Deux Jardins dans un Parc romantique - Abdij van Villers - Watertuinen van Annevoie
Na het ontbijt bezoeken we 'Deux jardins dans un parc romantique' in Waterloo, gelegen in het voormalige park van het Château d'Argenteuil. De tuin combineert twee sferen: formele structuren met levendige, wilde beplanting. Kenmerkend zijn de terrassen, een grot en hergebruikte materialen zoals een neogotische kerkdeur. Een vijver in vierlobbige vorm en kleurrijke bloemen geven het geheel een serene en schilderachtige uitstraling. Dit ontwerp nodigt bezoekers uit om op ontdekkingstocht te gaan door een unieke mix van natuur en kunst. Vervolgens gaan we naar de Abdij van Villers, een opmerkelijk goed bewaard gebleven oude Cisterciënzerabdij. Behalve de tuin met het meditatiepad, kunt u hier ook de oude geneeskrachtige planten vinden van een medicinale monastieke tuin uit de middeleeuwen. Deze vormen samen een geheel, maar zijn toch gescheiden door een latwerk met groen. Het ene gedeelte is symmetrisch en lineair, bestaande uit 8 vierkante perken met planten opgesmukt met een fontein en de andere ruimte met allerlei curven en ongerept uitzicht prikkelt de natuur buiten de abdij. Om deze dag in stijl af te sluiten, gaat u nog naar de watertuinen van Annevoie. De enige watertuinen in België behoren tot de mooiste van Europa. Aangelegd door Charles-Alexis de Montpellier in de 18e eeuw, combineert het ontwerp Franse en Engelse tuinstijlen. Wat deze tuinen uniek maakt, is het uitgebreide gebruik van waterpartijen, fonteinen en kanalen die strategisch zijn geplaatst om een harmonieus en rustgevend effect te creëren. De tuinen zijn bekend om hun formele lay-out, aangelegde paden en prachtige beelden. Geniet hier van de sfeer van groene schoonheid en waterkunst.
Extra's: lunch bij de Abdij van Villers en rondleiding door Nederlandstalige gids in de Watertuinen van Annevoie. Dag 3 | Plantentuin Meise - Kwekerij Bastin (juli) - Kwekerij de Vlindertuin (september)
Op deze laatste dag bezoeken we na het ontbijt Plantentuin Meise, een botanische tuin in de Vlaams-Brabantse gemeente Meise. Eén van de grootste plantentuinen in de wereld met zijn 92 hectare. Bezoek hier het bloementheater, de middeleeuwse tuin, de geur- en kleurentuin, de balatkas of de bijenhal. Voor meer actie kunt u het verwonder-je-voetenpad uittesten, of maak een heerlijke wandeling. Afhankelijk van de gekozen reisdatum bezoeken we afsluitend nog een kwekerij. In juli is dit Kwekerij Bastin. Het is een bijzondere kwekerij in de zin dat men hier uitsluitend biologisch en met het oog voor de natuur te werk gaat. Er wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen of kunstmest en schadelijke knaagdieren en insecten worden afgeleid door middel van biotopen en biologische vijanden als schimmel. Hiermee wordt een interessant assortiment aan planten gekweekt, waarin mediterrane planten en kruiden, lavendel, salvia en prairie planten en grassen de hoofdrol spelen. Tijdens de reis in september bezoeken we Kwekerij de Vlindertuin; een oase van rust bij Mechelen. In deze hedendaagse kwekerij gaan de tuin en de kwekerij zorgeloos in elkaar over. De privétuin van de kwekerij, waar borders elkaar afwisselen met schaduwhoekjes, een groentetuin en een fruittuin zijn tijdens uw bezoek vrij toegankelijk.
Bekijk volledig programma
Sluit volledige programma